Welk type haard past bij mij?

In de eerste plaats is het van belang of U met het toestel Uw kamer wilt verwarmen, een gezellige sfeer wilt creëren, of beide. Indien U kiest voor verwarming van een vertrek, moet de capaciteit van de haard of kachel berekend worden, alsmede het rookkanaal. Fireplacefactory verzorgt dit voor U. Altijd geldt dat verse lucht in de woning essentieel is tijden het stoken. Bij mechanisch geventileerde woningen wordt de rookgasafvoer beïnvloed en zijn er dus voorzieningen nodig voor het optimaal functioneren van Uw haard of kachel. U kunt ook kiezen voor een elektrische kachel of haard met of zonder schouw. Het vlammenspel van de hedendaagse elektrische kachels is zeer realistisch. Fireplacefactory levert een zeer groot gamma schouwen in hout, MDF, en marmer speciaal ontworpen voor elektrische kachelsen gelkachels. Een groot voordeel van zo’n schouw is dat hij verplaatsbaar is en bij verhuizing meegenomen kan worden. Hetzelfde geldt voor de gelhaarden.

Welk type toestel kiest u?

Een kachel staat los van de wand. Men kan kiezen uit gas-, of hout/kolenkachels. Voor mechanisch geventileerde woningen kan men gaskachels kiezen met een concentrisch kanaal, dat direct op de gevel is aan te sluiten (zie uitleg rookkanalen). Een inzethaard kan ingebouwd worden in een bestaande haard-opening en gestookt worden op gas of hout. Er zijn ook inzethaarden met een gesloten verbrandingssysteem. Deze zijn rechtstreeks op de buitengevel aangesloten met een concentrisch kanaal.

Welke haard U ook kiest, er zijn toestellen voor in een hoek, een panoramahaard, met op drie zijden zicht op het vuur; een fronthaard, met alleen aan de voorzijde zicht op het vuur, en een doorkijkhaard, voor bijvoorbeeld in een scheidingswand. Er zijn ook moderne design-haarden die op gas branden en die aan de muur hangen als een levend schilderij.

Schouw met elektrische haard

Een schouw met een elektrische haard heeft veel voordelen: Hij is altijd te verplaatsen. Men kan het vlammenspel apart van de verwarming inschakelen. Dit is handig als het eigenlijk te warm is om de open haard aan te steken. Men kan dan toch van het gezellige vlammenspel genieten. Het vlammenspel van een hedendaagse elektrische haard is nauwelijks van echt vuur te onderscheiden. Sommige zijn leverbaar met afstandsbediening en/of regelbaar vlammenspel zodat men de haard voor het oog harder of zachter kan laten branden

Energieverbruik van een haard


Of je nu kiest voor een elektrische haard of een gashaard: het kost allebei energie. Waar een elektrische variant invloed heeft op de stroomrekening, resulteert een gashaard voor een hogere gasrekening. De trend is dat gas steeds duurder wordt, terwijl stroom goedkoper wordt. Houd daar dan ook rekening mee bij het aanschaffen van een nieuwe haard. Op zoek naar een goede en betaalbare energieleverancier? Gaslichtafsluiten.nlvergelijkt alle grote leveranciers in Nederland!3 reacties


  1. Wij willen ook graag een haard kopen, omdat het in de winter vaak koud is. Daarnaast vinden wij het effect van een haard erg gezellig. We zijn de mogelijkheden voor aansluitingen aan het bekijken. Ook moeten we ons verdiepen in rookgasafvoersystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *